Οι οκτώ συμφωνίες Τουρκίας-Ισραήλ (Bήμα 3/09/1998)
29 Αυγούστου 2009
Οκτώ συμφωνίες, αλλά κατά τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Μ. Γιλμάζ καμιά από αυτές δεν είναι μυστικές, έχει υπογράψει η Τουρκία με το Ισραήλ σε αμιγώς στρατιωτικό επίπεδο. Πρόκειται για γιγαντιαίες συμφωνίες, που αν υλοποιηθούν σχηματίζεται ένας ισχυρότατος στρατιωτικός άξονας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, με πρωταγωνιστές την Αγκυρα και το Τελ Αβίβ.
Οι οκτώ συμφωνίες Τουρκίας-Ισραήλ
Οκτώ συμφωνίες, αλλά κατά τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Μ. Γιλμάζ καμιά από αυτές δεν είναι μυστικές, έχει υπογράψει η Τουρκία με το Ισραήλ σε αμιγώς στρατιωτικό επίπεδο. Πρόκειται για γιγαντιαίες συμφωνίες, που αν υλοποιηθούν σχηματίζεται ένας ισχυρότατος στρατιωτικός άξονας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, με πρωταγωνιστές την Αγκυρα και το Τελ Αβίβ. Οκτώ στρατιωτικές συμφωνίες, που έχουν θορυβήσει τον αραβικό κόσμο, περιλαμβανομένης και της Αιγύπτου, και που, παρά τις ισραηλινές καθησυχαστικές διαψεύσεις, αποτελούν πλέον ορατή απειλή και για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο. Οι συμφωνίες αυτές, που υπογράφηκαν από τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και του Ισραήλ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Γιλμάζ στο Ισραήλ, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, είναι οι εξής:
*Πρώτη συμφωνία (καθαρά στρατιωτική): Τούρκοι χειριστές αεροσκαφών F-16 και Fantoms θα εκπαιδεύονται εφ’ εξής από Ισραηλινούς στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στον τρόπο αποφυγής πυραύλων αέρος- αέρος και επιφανείας – αέρος. Η εκπαίδευση των τούρκων πιλότων θα γίνεται στο Ισραήλ και η πρακτική τους εκπαίδευση στο πεδίο βολής του Ικονίου (το οποίο, σημειωτέον, αποτελεί και ΝΑΤΟϊκό πεδίο βολής).
*Δεύτερη συμφωνία (πολιτικοδιπλωματική): Συνεργασία της Τουρκίας με το εβραϊκό λόμπυ σε Ευρώπη και ΗΠΑ για την προώθηση των εθνικών θεμάτων των δύο χωρών. Τούρκοι διπλωμάτες πρόκειται να επισκεφθούν τις ΗΠΑ και να πραγματοποιήσουν επαφές με τους ηγέτες του εβραϊκού λόμπυ, ενώ Αμερικανοεβραίοι θα προσκληθούν στην Αγκυρα, όπου θα ενημερωθούν από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, και θα έχουν συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας.
*Τρίτη συμφωνία (οικονομική): Οι δύο χώρες αποφάσισαν να στηρίξουν με όλα τα μέσα την κατασκευή του αγωγού Baku Ceyhan. Τον αγωγό τον θεωρούν νευραλγικό σημείο στις οικονομίες των δύο χωρών.
*Τέταρτη συμφωνία (στρατιωτικοδιπλωματική): Πλήρη συνεργασία, πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική υπό μορφήν ανταλλαγής στρατιωτικών πληροφοριών και ηλεκτρονικής παρακολούθησης στο Αζερμπαϊτζαν και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Πρόκειται για συμφωνία – μαμούθ, βάσει της οποίας προβλέπεται πλήρη ενεργοποίηση των μυστικών υπηρεσιών και των δύο χωρών.
*Πέμπτη συμφωνία (καθαρά στρατιωτική): Οι χερσαίες και οι ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών εφ’ εξής θα συνεργάζονται κατά το πρότυπο της συνεργασίας της Αεροπορίας των δύο χωρών. Η Τουρκία θα συμμετάσχει με το Ισραήλ, την άνοιξη του 1999, σε ναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο (κοντά στα χωρικά ύδατα της Κύπρου). Στην άσκηση θα συμμετάσχουν με αεροναυτικές δυνάμεις και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η άσκηση θα διεξαχθεί υπό μορφήν «ασκήσεων συνεργασίας για την ειρήνη».
*Εκτη συμφωνία (καθαρά στρατιωτική): Η Τουρκία, το Ισραήλ και η Ιορδανία συμφώνησαν ιορδανοί πιλότοι αεροσκαφών F-16 να εκπαιδευθούν στην Τουρκία. Επίσης, στην Τουρκία, θα εκπαιδευθεί μονάδα του ιορδανικού στρατού, επιπέδου τάγματος, και αντίστοιχα στην Ιορδανία μονάδα του τουρκικού στρατού. Στο μέλλον, θα υπάρξουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ιορδανίας, Τουρκίας και Ισραήλ, με πιθανή συμμετοχή των ΗΠΑ.
*Εβδομη συμφωνία (καθαρά στρατιωτική): Οι αμυντικές βιομηχανίας των δύο χωρών θα συνεργασθούν για την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων, στους τομείς των πυραύλων αέρος- αέρος, στην κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενός νέας (τρίτης και τέταρτης) γενιάς άρματος μάχης, στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών και των αρμάτων μάχης, στον τηλεπικοινωνιακό τομέα, στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης αεραμύνης.
*Ογδοη συμφωνία (οικονομική): Το Ισραήλ θα ενοικιάσει από την Τουρκία εδάφη της για αγροτική εκμετάλλευση. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το τουρκικό Κοινοβούλιο και παρέχει τη δυνατότητα στις δύο χώρες στενής συνεργασίας για το πρόγραμμα «GAP- Ανάπτυξης της Νοτιοανατολικής Τουρκίας». Η Τουρκία ως αντάλλαγμα θα έχει ισραηλινή τεχνική βοήθεια στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και των ιχθυοκαλλιεργειών.
Η πρόταση που υπέβαλε ο ισραηλινός πρωθυπουργός κ. Νετανιάχου για περιφερειακή ζώνη ασφαλείας με την Τουρκία, τελικώς δεν προχώρησε, αφού ο κ. Γιλμάζ, την απέρριψε αμέσως. Την επομένη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα και εξήγησε ότι οι δηλώσεις του παρανοήθηκαν. Απλώς, όπως είπε: «θέλησα να περιγράψω τις υφιστάμενες τουρκοϊσραηλινές σχέσεις και να τονίσω ότι η συνεργασία των δύο χωρών δεν στρέφεται εναντίον καμιάς τρίτης χώρας και είναι προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου».
Πέραν όμως των οκτώ συμφωνιών που υπέγραψε η Τουρκία με το Ισραήλ, υπεγράφησαν και τρεις συμφωνίες Τουρκίας και Ιορδανίας, που αναφέρονται στη γεωργία, στον αθλητισμό και στην τυποποίηση των προϊόντων. Ο κ. Γιλμάζ, πλήρως ικανοποιημένος από τις συμφωνίες που υπέγραψε, προσφέρθηκε και ως μεσολαβητής ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους (συναντήθηκε και με τον κ. Γιάσερ Αραφάτ), υποστηρίζοντας το σχέδιο των ΗΠΑ για την ειρήνευση στην περιοχή, ενώ επικαλέσθηκε την πρόταση της Γαλλίας για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, στην οποία όμως να πάρει μέρος και η… Τουρκία.
Υπενθυμίζεται, όπως έγραψε «Το Βήμα», ότι η τουρκική αεροπορία συνεργάζεται ήδη στενά με την ισραηλινή, και τούρκοι και ισραηλινοί πιλότοι πραγματοποιούν κοινές πτήσεις στον εναέριο χώρο των δύο χωρών. Οι ισραηλινοί έχουν αναλάβει την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-4 και τη μετατροπή τους σε αεροσκάφη τρίτης γενιάς. Παράλληλα, προωθούν στα αεροσκάφη αυτά τους ισραηλινούς πυραύλους αέρος- αέρος, τύπου «Πόπαϊ», και συνεργάζονται οι αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών προς ηλεκτρονική παρακολούθηση θαλάσσιων και χερσαίων χωρών. Τα αεροσκάφη αυτά, λόγω της κατασκευής τους, είναι «αόρατα» από τα συστήματα ραντάρ αεραμύνης. Επιπλέον, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο εκσυγχρονισμός 45 αεροσκαφών F-5 από την ισραηλινή Lahav Aircraft Upgrade, ενώ οι Ισραηλινοί έκαναν ήδη προσφορές για αναβάθμιση της αμερικανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Μ-30. Τέλος, βρίσκονται στην Αγκυρα, στο τελικό στάδιο, οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια από το Ισραήλ των μικρού βεληνεκούς εξελιγμένων πυραύλων αέρος- αέρος «Πύθων – 4» που θα αναβθμίσει τις δυνατότητες της τουρκικής αεροπορίας στις αναχαιτίσεις αεροσκαφών.
ΒΗΜΑ
Πηγή: Infognomon Politics