Ο Μεντβέντεφ υποστηρίζει περισσότερη θρησκεία σε σχολεία και στρατό.
29 Ιουλίου 2009
VatopaidiFriend: Όταν το περασμένο καλοκαίρι, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Σεβασμιώτατος κος Νικόλαος είχε επισκεφθεί την Ρωσία για να κανονίσει την μεταφορά των ιερών λειψάνων του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ, ο Ρώσος πολιτικός που τον συνόδευε τον είχε ρωτήσει : “Γιατί τώρα που εμείς θέλουμε να βάλουμε παντού τα Θρησκευτικά, εσείς τα βγάζετε από τα σχολεία σας?”. Βλέπουμε για άλλη μια φορά, την κατάντια της Ελληνικής κοινωνίας που το μόνο που κάνει εκτός από τον εκπορνισμό των πάντων, έχει περάσει στην προσπάθεια εκμηδενισμού του μόνου πράγματος που έχει παραμείνει να φωτίζει την ζωή και την ψυχή των ανθρώπων: την Ορθόδοξη πίστη, στον Ένα και μοναδικό Θεό, τον Ιησού Χριστό.
Ο Πρόεδρος Δημήτρης Medvedev την Τρίτη δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τη μελέτη της θρησκείας στα σχολεία και την πρόσληψη ιερέων, εκπροσώπους των μεγάλων θρησκειών της Ρωσίας, μια κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μεγάλη πρόκληση για το συνταγματικό διαχωρισμό της θρησκείας και κράτους.
“Έχω πάρει μια απόφαση για να υποστηρίξω και τις δύο αυτές ιδέες: τη διδασκαλία βασικών ιδεών, της θρησκευτικής κουλτούρας και των κοσμικών ηθών στα Ρώσικα σχολεία. Επίσης, θεωρώ σκόπιμο να οργανωθεί, σε τακτική βάση το έργο των κληρικών που εκπροσωπούν παραδοσιακές ρωσικές ομολογίες στις ένοπλες Δυνάμεις μας” δήλωσε ο πρόεδρος Medvedev κατά τη συνάντηση με αξιωματούχους των θρησκευτικών και κυβερνητικών αρχών στη κατοικία του στο Barvikha που βρίσκεται εκτός Μόσχας.
Οι λεγόμενες παραδοσιακές ρωσικές ομολογίες περιλαμβάνουν την Ορθοδοξία, το Ισλάμ, τον Ιουδαϊσμό και τον Βουδισμό.
Ο πρόεδρος Medvedev είπε ότι βάσισε τις αποφάσεις του στα αιτήματα και τις προτάσεις που του απέστειλαν οι θρησκευτικοί ηγέτες.
Οι δύο πρωτοβουλίες είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες και συζητημένες στην ρώσικη κοινωνία. Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για να εγκαταστήσει τους ιερείς στα σχολεία και φρουρές, γεγονός που θα άφηνε τους άλλους να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Οι πολέμιοι επίσης να πω μια σύγκρουση υπακοής υφισταμένων μπορεί να προκύψει σε στρατιωτικές μονάδες μεταξύ των ιερέων και διοικητές.
Άλλοι λένε ότι η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία μαθήματα πιθανότατα να καταλήξει σε θρησκευτική προπαγάνδα, ενώ λίγη ελευθερία θα έμενε για άπιστους ή μη χριστιανούς στρατιώτες που δεν θέλουν να παρακολουθήσουν τις θρησκευτικές λειτουργίες.
Υπέρμαχοι της πρωτοβουλίας – με την πιο ζωντανή παρουσία είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας – υποστηρίζουν ότι αυτό θα ενισχύσει το ήθος και την πνευματικότητα των νεότερων γενεών.
Ο πρόεδρος Medvedev τόνισε την Τρίτη ότι η αλληλεπίδραση με τους κληρικούς στα σχολεία ή τις ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι εθελοντική.
Ο Υπουργός Παιδείας και Επιστημών Ανδρέας Fursenko, που παρακολούθησαν τη συνάντηση του Barvikha, δήλωσε ότι μόνο κοσμικοί καθηγητές θα διεξάγουν διδασκαλία σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της θρησκείας, η οποία θα απαιτήσει την εκπαίδευση και κατάρτιση 40.000 ατόμων και εκατοντάδες εκατομμύρια ρούβλια. Τα πρώτα μαθήματα για θρησκεία θα ξεκινήσουν σε πολλές ρωσικές περιφέρειες, το Μάρτιο, είπε.
Ο Ανατόλιος Serdyukov, Υπουργός Άμυνας, δήλωσε την Τρίτη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να προσλάβουν μέχρι 250 κληρικούς και θα πληρώνουν τους μισθούς τους.
Η εκκλησία και το κράτος είναι Συνταγματικά διαχωρισμένα, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με τη νομιμότητα της χρηματοδότησης του Υπουργείου Άμυνας.
Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος, εξήρε την απόφαση του προέδρου Medvedev την Τρίτη.
Πηγή: The Moscow Times