Η επιδημία του Ναρκισσισμού
16 Μαΐου 2009
Η σύγχρονη κοινωνία πέφτει όλο και περισσότερα μέσα στον κυκεώνα του Ναρκισσισμού με κυρίως σκέψη την κοινωνική προβολή και την απώλυτη απώλεια σε ότι αφορά την σύνδεση με παραδοσιακές αξίες.
Στην Αμερική, όπου όλα αυτά αρχίζουν και μπορούμε να πούμε ιδιαίτερα ότι είναι το λίκνο του σύγχρονου ναρκισσισμού, αναπτύσσεται η κοινωνία του XXL-Ego. Πρόκειται, δηλαδή, για την απόλυτη τροφοδότηση των αναγκών του υπέρ-Εγώ μας, χωρίς αντίστοιχη κοινωνική αξία.
Χαρακτηριστική είναι η δημιουργία πολλών εταιρειών, που έναντι αμοιβής περίπου 3.000 δολαρίων μπορούν να οργανώσουν ένα γεγονός και να προβάλλουν μια εικόνα, π.χ. την σχέση μιας κοπέλας με ένα σταρ, για μερικά δευτερόλεπτα στην τηλεόραση.
Οι άνθρωποι πληρώνουν αυτήν την υπηρεσία σαν τρελοί στην Αμερική, προκειμένου να έχουν… τα 3-4 δευτερόλεπτα διασημότητας σε κάποιο τοπικό ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό και να απολαύσουν ετερόφωτα κάτι από την δόξα κάποιου μεγάλου σταρ ή άλλης προσωπικότητας.
Το φαινόμενο έχει πάρει τέτοια έκταση, ώστε κοινωνιολογικές και ψυχιατρικές μονάδες μεγάλων πανεπιστημίων, όπως αυτά της Καλιφορνία, αρχίζουν και κάνουν ειδικές μελέτες, για να προσδιορίσουν την έκταση του φαινομένου.
Σαν γενιά Υ χαρακτηρίζεται η γενιά που γεννήθηκε μεταξύ του 1982 και 2001 και θεωρείται η περισσότερο συγκεντρωμένη σε ότι αφορά την αναζήτηση προσωπικότητας και την προβολή ναρκισσιστικών ιδεωδών.
Σε έρευνα που έγινε τελευταία, πάλι σε Καλιφορνέζικα Πανεπιστήμια, βλέπουμε ότι η τάση είναι να αυξηθεί στις επόμενες γενιές κατά 30%.
Μάλιστα, την ονομάζουν σαν επιδημία ναρκισσισμού και χαρακτηρίζεται σαν διαταραχή της προσωπικότητας με τον όρο διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας.
Βασική ευθύνη δίνεται στους γονείς, που στο διάστημα αυτό ανέθρεψαν κυρίως με το σύνθημα του καιρού που ήτανε χρήματα, δύναμη, δημοσιότητα μια ολόκληρη γενιά μικρών παιδιών τυράννων ανίκανα να προσφέρουν οτιδήποτε άλλο παρά μόνο εθισμένα να ζήσουνε κάποιο μύθο που δεν υπάρχει.
Όπως και να έχει είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και οι πρακτικοί Αμερικάνοι θεωρούνε ότι είναι ένα από τα κύρια όπλα καταπολέμησης είναι και η κρίση που μας δέρνει.
Μέσα σε αυτήν την κρίση και στην ανάγκη για προτεραιότητες άλλου είδους είναι επόμενο να σβήσει και η έντονη τάση ναρκισσισμού που κουβαλάει ο καθένας από εμάς και ιδιαίτερα η νέα γενιά.
Πηγή: http://neurotalk.blogspot.com/2009/05/blog-post_14.html