ΜΗ ΓΚΡΕΜΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
26 Φεβρουαρίου 2009
Στον απόηχο του Βατοπαιδίου(Επιστολή που εστάλη στην «αντικειμενική» «Καθημερινή», που δεν την δημοσίευσε όμως…).
Κατ’ αρχήν θέλω να δηλώσω ότι δεν διεκδικώ τον τίτλο του ιεροφάντη της εθνικής μας παρακαταθήκης. Απλά και μόνο από αγάπη, για την Ελλάδα, όπως πρέπει να έχει κάθε πολίτης επιτρέψτε μου να εκθέσω τις απόψεις μου για μια συμφέρουσα λύση, για το έθνος, της θλιβερής υπόθεσης του Βατοπαιδίου.
Όπως έχω αντιληφθεί, το ως άνω θέμα έχει δυο σκέλη, το ένα είναι το ιδιοκτησιακό της Βιστωνίδας και των πέριξ ιδιοκτησιών και το άλλο των ανταλλαγών των άνω κτημάτων με κτήματα του Δημοσίου.
Στο πρώτο θέμα ενεπλάκη το ΠΑΣΟΚ και αναγνώρισε την κυριότητα της άνω Μονής επί των άνω κτημάτων (κακώς ή καλώς).
Οι τυχόν ποινικές ευθύνες των Υπουργών του ΠΑΣΟΚ έχουν παραγραφεί. Η έρευνα λοιπόν κινείται στο επίπεδο της ηθικής τάξεως ή /και των πολιτικών ευθυνών.
Το θέμα των ως άνω ανταλλαγών έγινε κατα το χρόνο της διακυβέρνησης της χώρας μας από τη Ν.Δ. Στο θέμα αυτό οι τυχόν ευθύνες δεν έχουν παραγραφεί.
Το ΠΑΣΟΚ όμως και τα άλλα κόμματα, που θέλουν να προσεταιριστούν ψηφοφόρους της Ν.Δ., ισχυρίζονται ότι το πρωτεύον θέμα βρίσκεται στην ανταλλαγή και όχι στην κυριότητα των ανταλλασσομένων κτημάτων.
Εάν η παραπάνω άποψη είναι ορθή τότε απορώ, γιατί δεν δέχονται όλα τα κόμματα την πρόταση του Ηγουμένου της άνω Μονής, για την ανατροπή της ανταλλαγής, ήτοι της επιστροφής από τη Μονή πρός το Κράτος των όσων έλαβε ως κτήματα ή ως αξία, για τα όσα κτήματα τυχόν μεταβιβάστηκαν και να λήξει εκεί το θέμα;
Ο βασικός αντίλογος σ’ αυτή την πρόταση είναι, ότι δεν είναι δυνατόν, το Ελληνικό Κράτος να αναγνώρισε έμμεσα, διά της ανταλλαγής, την κυριότητα της ως άνω Μονής επί της Βιστωνίδας ή/ και των πέριξ κτημάτων, που κατά τις απόψεις των αντιλεγόντων δεν ανήκουν στη Μονή.
Εάν όμως έτσι έχουν τα πράγματα τότε το κύριο θέμα της κυριότητας, που ρυθμίστηκε επί Κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ και δευτερεύον η ανταλλαγή αφού αυτή, εάν δεν υπήρχε η περιπέτεια του ιδιοκτησιακού, δεν υφίστατο θέμα ανταλλαγής.
Αυτό όμως το πρόβλημα λογικής καίτοι απλό, δεν πρόκειται να λυθεί από την εξεταστική ούτε από την ενδεχομένη ανακριτική επιτροπή, (η επιστολή γράφτηκε πρίν από τα γεγονότα αυτά) διότι εκεί διεξάγεται ένας αγώνας με αντιτιθέμενα πολιτικά συμφέροντα και συνεπώς δεν υπάρχει χώρος για τη λογική και την ανεξάρτητη κρίση.
Πολύ φοβούμαι, ότι η Δικαιοσύνη δεν θα μπορέσει να δώσει λύσεις αντικειμενικές, διότι θα κρίνει, όχι «εν ψυχρώ», αλλά υπό την ισχυρή πίεση της περιρρέουσας σκανδαλοθηρικής ατμόσφαιρας, αφού και οι Δικαστές είναι άνθρωποι και μέλη της ελληνικής κοινωνίας.
Εξ άλλου υπό τις παραπάνω συνθήκες η οποιαδήποτε απόφαση των Δικαστηρίων θα πυροβοληθεί από τα κόμματα και τα ΜΜΕ, που έχουν αντίθετες απόψεις.
Περαιτέρω οι δίκες αυτές θα διαρκέσουν πολλά χρόνια και τελικά το όλο θέμα θα φθάσει οπωσδήποτε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και άποψη μου είναι, ότι η απόφαση του θα εκπλήξει πολλούς.
Όμως με όλες αυτές τις παρατεταμένες διαδικασίες και τις ελληνικού τύπου έριδες, θα πληγούν σοβαρά τα ιερά δίκαια του Ελληνισμού.
Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω τις νουθεσίες του Οικουμενικού Πατριάρχη, που επέστησε την προσοχή των πολιτικών και των δημοσιογράφων, ότι με τις απαξιωτικές κρίσεις για τα χρυσόβουλα κλπ., τίθεται σε κίνδυνο η υπόσταση των ελληνογενών Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως, Ιεροσολύμων, Αλεξανδρείας και Αντιοχείας, οι περιουσίες των οποίων βασίζονται, σε χρυσόβουλα των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων.
Επίσης δεν νομίζω ότι οι Αρχηγοί των Κομμάτων και όλοι οι εμπλεκόμενοι με το πρόβλημα του Βατοπαιδίου δεν γνωρίζουν, ότι η Ορθοδοξία και οι Μονές του Αγίου Όρους έχουν μεγάλη επιρροή στις Ορθόδοξες Χώρες, στον ελληνισμό της διασποράς και γενικότερα σε διεθνές επίπεδο.
Θα σας θυμίσω μόνον ότι ο Πρόεδρος της Ρωσσικής Ομοσπονδίας κ. Πούτιν επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Ελλάδας και το Άγιον Όρος.
Είναι λοιπόν επιβεβλημένο να σταματήσει το ταχύτερο ο διασυρμός των πολιτικών κομμάτων, των Ελληνικών Κυβερνήσεων, της Δικαιοσύνης και των θεσμών της χώρας, όπως είναι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η Ελληνική Διοίκηση.
Ολοκληρώνοντας προτείνω, να συσταθεί μία Διαιτησία διά της υπογραφής συνυποσχετικού μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Μονής Βατοπαιδίου, αποτελουμένη με κλήρωση από έναν από τους τελευταίους επιζώντες τέως προέδρους του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των Πρυτάνεων των Νομικών Σχολών και έναν Ακαδημαϊκό με νομική παιδεία, για να κρίνουν πρώτον το ιδιοκτησιακό των αμφισβητουμένων κτημάτων και δεύτερον, εάν διαπιστωθεί κυριότητα της Μονής Βατοπαιδίου, επί των αμφισβητουμένων κτημάτων, να αποφανθούν και για την δίκαιη ανατροπή της άνω ανταλλαγής.
Όσο ταχύτερα θα δεχθούμε μία τέτοια διαφανή και δίκαια λύση του προβλήματος τόσο το καλύτερο για όλο τον Ελληνισμό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Δικηγόρος
Καραολή-Δημητρίου 8-10, Πειραιάς
( Η επιστολή δημοσιεύθηκε στην ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ, αρ. φυλ. 41, Οκτώβρ.- Δεκέμβ. 2008).