Ικανοποιημένη η Μόσχα με Ντόρα Μπακογιάννη
22 Ιανουαρίου 2009
Ικανοποιητικά” χαρακτηρίζονται από Ρώσους διπλωματικούς παρατηρητές, τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Μόσχα της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη σε ότι αφορά τις προτεραιότητες που έχει θέσει η ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ. Οι ελληνικές προτάσεις για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, προκειμένου να παραμείνουν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην περιοχή της Γεωργίας και της νότιας Οσετίας.που κατατέθηκαν από την υπουργό Εξωτερικών, χαρακτηρίστηκαν “ρεαλιστικές” από τον Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, αν και δεν ανακοινώθηκε το περιεχόμενό τους
Ο Σ. Λαβρόφ αρνήθηκε να … απαντήσει ευθέως αν υπάρχει πρόβλεψη για χωριστή αποστολή στην Τυφλίδα και στο Τσχινβάλ, όπως επιθυμεί η Μόσχα, θέση για την οποία διατυπώνει αντιρρήσεις η Τυφλίδα, ζητώντας να μη θιγεί η «εδαφική της ακεραιότητα».
“Η Ελλάδα θα προχωρήσει ως έντιμος συνομιλητής και δεν πρόκειται να θίξει τις «κόκκινες γραμμές» καμιάς πλευράς” έκανε σαφές η Ν. Μπακογιάννη, ενώ ο Σ. Λαβρόφ χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση «ρεαλιστική», που λαμβάνει υπόψη τη ισχύουσα κατάσταση.
Κατά τη συζήτηση των «επιτόπιων αποστολών του ΟΑΣΕ», σε Γεωργία και Νότια Οσετία, από ρωσικής πλευράς τονίστηκε «η αναγκαιότητα να υπολογιστούν οι νέες νομικο-πολιτικές πραγματικότητες στην περιοχή».
Η υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας το δύσκολο του εγχειρήματος, είπε: «Πρέπει να συμφωνήσουμε και οι 56 χώρες του ΟΑΣΕ, χώρες με διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά με κοινές αρχές και αξίες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού υπαρκτά προβλήματα, όπως είναι η παρουσία του ΟΑΣΕ στην Γεωργία και τη νότια Οσετία».
Ο Σ. Λαβρόφ εξέφρασε την εκτίμησή του για την επιτυχή προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να δώσει λύση στη ροή του φυσικού αερίου από την Τυφλίδα στη νότια Οσετία, το οποίο, μάλιστα, εν μέσω χειμώνα αποτελεί επιτυχία της ελληνικής πλευράς στον ανθρωπιστικό τομέα.
Κατά τη διάρκεια της μιάμισης ώρας, συνάντησής τους, η υπουργός Εξωτερικών έλαβε τη στήριξη της Μόσχας διά στόματος του κ. Λαβρόφ για στενή συνεργασία σε όλες τις προτεραιότητες που έχει θέσει η ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ, με επίκεντρο την ειρήνευση στον Καύκασο και τη συμβολή στη διαμόρφωση του νέου χάρτη ευρωπαϊκής ασφάλειας. Και αυτό είναι το πιό σημαντικό αποτέλεσμα του ταξιδιού της στην Μόσχα, δεδομένης της ρωσικής δυσπιστίας προς τον ΟΑΣΕ.
Επίσης και οι συνομιλίες επί διμερών θεμάτων φαίνεται ότι πήγαν καλά, αφού, δημοσίως, ο Σ.Λαβρόφ, ευχήθηκε η ελληνική προεδρία να συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων που οδεύουν σε στρατηγική συνεργασία, ενώ στο παρασκήνιο οι Ρώσοι μιλούσαν για “συγκριμένες χρονικές δεσμεύσεις αναφορικά με την ολοκλήρωση διαφόρων κοινών σχεδίων”.
Διατύπωσε επίσης την ευγνωμοσύνη του στην Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών για την υιοθέτηση της πρότασης του προέδρου Μεντβεντεφ για προώθηση του διαλόγου, προκειμένου να ξανασχεδιαστεί η «αρχιτεκτονική ασφαλείας» της Ευρώπης. «Κοινός στόχος είναι να εξασφαλίσουμε, ώστε η ασφάλεια κάθε πλευράς να μην αποβαίνει εις βάρος κάποιας άλλης», είπε.
«Υπάρχουν στον ΟΑΣΕ οι μηχανισμοί πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας, τους οποίους πρέπει να αξιοποιήσουμε για την προώθηση του διαλόγου», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
Εδώ παίζεται και ένα σημαντικό παιχνίδι αφού η “νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας” προωθείται και από τον Νικολά Σαρκοζί, αλλά μέχρι στιγμής έβρισκε αντίθετη την Ουάσιγκτον, αλλά η “παλαιά” – τουλάχιστον – Ευρώπη υπολογίζει ότι ο Μ.Ομπάμα θα δει με θετικότερο πνεύμα την όλη πρόταση δεδομένου ότι η μέχρι στιγμής αρχιτεκτονική ασφαλειας βασίζεται σε ψυχροπολεμικές δομές. Αυτή η “νέα αρχιτεκτονική πανευρωπαϊκής ασφάλειας” θα αποτελέσει και κεντρικό θέμα στην διάσκεψη κορυφής που η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατό να διοργανώσει περί τα τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου στην Αθήνα.
Οι δυο υπουργοί συνέχισαν τις συνομιλίες τους στο γεύμα, που ακολούθησε, κατά το οποίο αναμενόταν να συζητηθούν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος με πρώτο το ενεργειακό, αλλά και η τουριστική και εμπορική συνεργασία, στους δύσκολους μάλιστα καιρούς της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Η υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί σε γεύμα των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με προσκεκλημένη την υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr