Μεταξύ “Ανατολής και Δύσης”
14 Ιανουαρίου 2009
Συμφωνώντας απόλυτα με την εμπεριστατωμένη ανάλυση του κ. Σάββα Καλεντερίδη, θα ήθελα να προσθέσω τα εξής.-
1.- Οι θιασώτες της παρελκυστικής πολιτικής και του κατευνασμού εκ μέρους μας δηλαδή, αυτής των διαβημάτων και των δηλώσεων στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ας μην ξεχνάνε πως στην κρίση των Ιμίων, ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η ΕΕ, μας συνέδραμαν. Ουδέποτε το ΝΑΤΟ ενεπλάκη στις Ελληνοτουρκικές διαφορές. Η δε ΕΕ κατά το δοκούν και οπόταν την συμφέρει, κάνει αναφορές στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, για να εκφράσει την δική της δυσαρέσκεια στο ενδεχόμενο εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ και όχι για να μας υποστηρίξει.
2.- Ακούμε συνεχώς δηλώσεις και διαμαρτυρίες μας στα πλαίσια της ΕΕ εναντίων της αναθεωρητικής πολιτικής της ΄Αγκυρας και των προκλήσεών της στο Αιγαίο.
Συνάμα είμαστε η χώρα που με σθένος υποστηρίζει την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, περισσότερο από την ίδια!
3.- Η Τουρκία… δεν επιθυμεί την είσοδό της στην ΕΕ, αλλά μια «ειδική σχέση» στα πλαίσια της οποίας, θα λάβει όλα τα Ευρωπαϊκά ευεργετήματα χωρίς ουσιαστικές υποχρεώσεις. Το Τουρκικό «βαθύ κράτος» σε καμία περίπτωση δεν θέλει να απειληθούν τα «κεμαλικά του κεκτημένα» με το ενδεχόμενο εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ. Κατά συνέπεια, η πολιτική μας προς την ΕΕ είναι, άστοχη και αναποτελεσματική, καθώς η ίδια η Τουρκία δεν επιθυμεί την είσοδό της στην ΕΕ.
4.- Ο ΄Ελληνας Πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει προσωπικά τον χειρισμό της κρίσεως και να εκδηλώσει ενέργειες. Οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να διαφοροποιηθούν από τις πρακτικές του παρελθόντος (διαβήματα, δηλώσεις κλπ) καθώς είναι παντελώς αναποτελεσματικές.
΄Εχει το θεσμικό και καταστατικό δικαίωμα ο ΄Ελληνας Πρωθυπουργός να συγκαλέσει, έκτακτη Σύνοδο στο ΝΑΤΟ με αντικείμενο την πολιτική της ΄Αγκυρας. Στα πλαίσια της Ατλαντικής Συμμαχίας, να τονίσει το σοβαρό ενδεχόμενο της κατάρρευσης της Ν/Α Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, με υπαιτιότητα ενός άλλου μέλους. Να διατυπώσει σε όλους τους τόνους, πως από τούδε και στο εξής η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με όλα τα μέσα την Εθνική της Κυριαρχία. Να εγκαλέσει την Τουρκία να λάβει άμεσα θέση στο ζήτημα, ενώπιον της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Να θέσει θέμα «συμμαχικής αλληλεγγύης» και να εξετάσει το ενδεχόμενο απόσυρσης της ISAF από το Αφγανιστάν, ως μέσο έμπρακτης πίεσης προς τα ανώτατα κλιμάκια της Συμμαχίας. Της σημαντικής παρουσίας της Ελλάδας στην KFOR στο Κοσσυφοπέδιο και της γενικότερης προσφοράς της χώρας μας στην συμμαχία διαχρονικά.
Να θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του καθεστώτος της Ναυτικής Βάσης της Σούδας στις ΗΠΑ.
Το ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδος-ΝΑΤΟ είναι ετεροβαρές υπέρ μας, κατά την άποψή μου. Στα πλαίσια του «νέου δόγματος» του ΝΑΤΟ και την δημιουργία της NRF, η γεωγραφική αναγκαιότητα της Ελλάδος είναι απαραίτητη. Οι υποδομές της χώρας ήδη δρομολογούνται προς χρήση για τις ανάγκες της Συμμαχίας (βλπ. ΚΕΝΑΠ,ΠΟΚΕΣΘΑΜ, κλπ) μέσω των αντίστοιχων MOU που πρόσφατα υπεγράφησαν, ενώ εκκρεμή στην Βουλή των Ελλήνων η επικύρωση της λειτουργίας του Νατοϊκού Υποστρατηγείου NDC-GR στην Θεσσαλονίκη.
5.-Ταυτόχρονα, να εξεταστεί το ενδεχόμενο έναρξης συνομιλιών με την Ρωσία για μια ευρύτερη αμυντική συνεργασία, πέραν των εξοπλισμών και του υπάρχοντος καθεστώτος συνεργασίας.
6.-Ο ΄Ελληνας Πρωθυπουργός στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, κατέδειξε πως και το σθένος διαθέτει και την πυγμή, να υπερασπίσει τα συμφέροντα της Ελλάδος, στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών με τους κατάλληλους τρόπους και όχι με διαβήματα.
Της Συνόδου του Βουκουρεστίου προηγήθηκαν σημαντικές στρατηγικές μας συμφωνίες για τις διόδους διέλευσης των υδρογονανθράκων και της ενέργειας με την Ρωσία. Μετά την Σύνοδο, επίσης σημαντικές στρατηγικές συμφωνίες στον τομέα των μεταφορών και της ποντοπόρου ναυτιλίας με την Κίνα.
Οι στρατηγικές αυτές συμφωνίες, αν και βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, θα πρέπει
να «μεταφραστούν» και στο πεδίο της διεθνούς πολιτικής. Κατ΄ επέκταση στην συνεργασία μας στους διεθνείς οργανισμούς στην βάση της αμοιβαιότητος συμφερόντων.
Η εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα, δεν αναμένεται κατά την προσωπική μου άποψη να επηρεάσει τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ούτε να αμβλύνει τις Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και τις διεκδικήσεις της.
Ο ΄Ελληνας Πρωθυπουργός μπορεί και το απέδειξε…
΄Ομηρος Φωτιάδης
Πηγή: http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2009/01/blog-post_9006.html