Συνεντεύξεις

Συνέντευξη π. Νεκταρίου Μουλατσιώτη στην εφημερίδα «Η Σφήνα» – μέρος 1ο

26 Δεκεμβρίου 2008

Συνέντευξη π. Νεκταρίου Μουλατσιώτη στην εφημερίδα «Η Σφήνα» – μέρος 1ο

p-nektarios1Δημοσιεύουμε εδώ στην ιστοσελίδα μας συνέντευξη που παραχώρησε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ, αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, στην εφημερίδα Σφήνα, η οποία τελικά δεν δημοσιεύθηκε εκεί για άγνωστους λόγους. Η δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη κινούμενη από καλή προαίρεση είχε υποσχεθεί ότι η εφημερίδα με την οποία συνεργάζεται δίνει τη δυνατότητα δημοσίευσης και της άλλης άποψης σχετικά με την υπόθεση Βατοπαιδίου, κάποιοι άλλοι όμως από ότι φαίνεται δεν ήθελαν. Μάλιστα όπως θα δείτε παρακάτω στην ερώτηση Νο 7 ο π. Νεκτάριος δίνει συγχαρητήρια στη δημοσιογράφο που παίρνει αυτήν τη συνέντευξη, γιατί τον π. Νεκτάριο –όπως ομολόγησε ο ίδιος– τον είχαν διώξει από εκπομπή επειδή έπαιρνε θέση υπέρ του Γέροντα Εφραίμ ή τελευταία στιγμή ανέβαλαν την κλήση του σε εκπομπή επειδή μάθαιναν ότι θα έλεγε την άλλη άποψη για την υπόθεση Βατοπαιδίου…

1. Θεωρείτε ότι ο πατήρ Εφραίμ είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος για κάποιους;

Σίγουρα για όσους εμπλέκονται στην υπόθεση Βατοπαιδίου, πολιτικά και μη πρόσωπα ο Γέροντας Εφραίμ μπορεί να λειτουργήσει για αυτούς ως ο αποδιοπομπαίος τράγος. Αφού οι τίτλοι ιδιοκτησίας για τη λίμνη Βιστωνίδα κατοχυρώθηκαν με υπουργικές αποφάσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων και με αποφάσεις Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, άρα ευθύνονται αυτοί κυρίως. Η Μονή διεκδίκησε κάτι, αν άξιζε να το πάρει καλώς το πήρε, αν δεν άξιζε να το πάρει γιατί της το έδωσαν;

2. Ποιά είναι τα αρπακτικά από τα οποία προστατεύει την περιουσία της Μονής ο Εφραίμ;

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε με τη λέξη αρπακτικά. Προσωπικά το μεγαλύτερο αρπακτικό της Εκκλησιαστικής περιουσίας υπήρξε το κράτος. Ο Γέροντας Εφραίμ διεκδίκησε και αξιοποίησε την περιουσία της Μονής του με τον πλέον νόμιμο και διαφανή τρόπο.

3. Για να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί προς το πρόσωπό του δεν θα έπρεπε να προβάλλει το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί η μονή Βατοπαιδίου; Γιατί δεν το έχει πράξει ως τώρα;

Έχουν βγει Ανακοινώσεις της Μονής Βατοπαιδίου που αναφέρονται στο φιλανθρωπικό έργο της Μονής, αλλά δυστυχώς δεν έχουν προβληθεί όπως θα έπρεπε από τα ΜΜΕ. Κάποιοι μάλιστα δημοσιογράφοι σε τηλεοπτική εκπομπή κακοπροαίρετα κινούμενοι διέστρεψαν τα στοιχεία αυτών των ανακοινώσεων, και ενώ το κείμενο αναφερόταν στην προσφορά της μονής επί Τουρκοκρατίας για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, τη Σχολή της Χάλκης κ.ά. αυτοί εσκεμμένα θεώρησαν ότι πρόκειται για προσφορά της μονής της σημερινής Αδελφότητας και επικοινωνώντας με τους Διευθυντές αυτών των Σχολών διέψευσαν την οικονομική αρωγή της μονής.
Τέλος πάντων η Μονή Βατοπαιδίου σήμερα διαθέτει πέραν των δύο εκατομμυρίων ευρώ για υποτροφίες φοιτητών, βοήθεια σε φτωχές οικογένειες, αρρώστους και φυλακισμένους, σε κατασκηνώσεις και Ιδρύματα, εκκλησιαστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, Κύπρο, Ρωσία, Ρουμανία, Σερβία, Αφρική και σε μοναστήρια και σε εκκλησιαστικούς οργανισμούς στην Αμερική και σε πολλές επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η Μονή βoήθησε στην κτιριακή ανακαίνιση των φυλακών Κομοτηνής, την αποφυλάκιση πολλών απόρων κρατουμένων, την οικονομική και ηθική στήριξη των οικογενειών των κρατουμένων, αλλά και των ιδίων των κρατουμένων. Συμβάλλει στην απεξάρτηση ατόμων εξαρτημένων από ναρκωτικά και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες.
Το πρώτο μεγάλο έργο που θα έκανε η Μονή ήταν ένα γηροκομείο προϋπολογισμού πέντε εκατομμυρίων ευρώ στην Λεμεσό. Μέσω του «Γρηγορείου Φιλανθρωπικού Πολιτιστικού Ερευνητικού Ιδρύματος» πού συνέστησε η Μονή, προετοίμαζε στο Γραμματικό την ανέγερση Κέντρου Αποκαταστάσεως Αναπήρων προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ, πολύ απαραιτήτου στην Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Επίσης σε συνεργασία με τον μητροπολίτη Μεσογαίας θα δημιουργούσε Κέντρο Απεξάρτησης ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Η Ιερά Μονή ήθελε να προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τις ανταλλαγές σε φιλανθρωπική δραστηριότητα αφού θα είχε την οικονομική δυνατότητα μετά το πέρας της διαδικασίας των ανταλλαγών μέσω του «Γρηγορείου Ιδρύματος».
Επίσης η Μονή Βατοπαιδίου έχει δώσει στο κοινό ένα πολύ πλούσιο εκδοτικό έργο με το οποίο προβάλλεται ο κειμηλιακός θησαυρός και η ανεκτίμητη πολιτιστική παράδοση του Αγίου Όρους και της Ορθοδοξίας, έχει διοργανώσει δεκάδες Διορθόδοξα Επιστημονικά Συνέδρια με αθρόα προσέλευση του κόσμου και μεγάλη επιτυχία και προβάλλει έτσι την ορθόδοξη παράδοση στο σύγχρονο κόσμο. Και να μην ξεχνούμε ότι καλύπτει τα έξοδα φιλοξενίας για 25.000 προσκυνητές ανά έτος, τα έξοδα διατροφής και φιλοξενίας των 150 εργατών της, ότι χρειάζονται ακόμη περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ για τις αναστηλώσεις της Μονής και των εξαρτημάτων της Μονής (δηλαδή των σκητών και των κελλιών που υπάγονται σε αυτή) και σίγουρα με τις επιχορηγήσεις της τάξεως ενός εκατομμυρίου ευρώ από το κράτος δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν ποτέ.

4. Στα πλαίσια της ευημερίας και της προάσπισης των περιουσιακών στοιχείων της Μονής, ο πατήρ Εφραίμ καλώς εποίησε όσα εποίησε. Νομικά είναι ορθά. Ότι είναι νόμιμο είναι όμως και ηθικό;

Δεν νομίζω ότι είναι ανήθικο να φροντίζει κάποιος για τη Μονή του, αφού δεν έγινε τίποτε προς ίδιον όφελος και όλα έγιναν νόμιμα και με απόλυτη διαφάνεια. Αντίθετα ο π. Εφραίμ νομίζω ότι κινήθηκε με ανιδιοτέλεια για τη διεκδίκηση και αξιοποίηση της περιουσίας της μονής του.

5. Οι πιστοί σκανδαλίζονται διότι υπάρχει τόση φτώχεια γύρω και ένας μοναχός να διεκδικεί περιουσία η οποία βάσει χρησικτησίας ανήκει στους πιστούς. Φταίνε τα Μ.Μ.Ε. για αυτό;

Μα η Μονή Βατοπαιδίου, όπως και όλες οι μονές του Αγίου Όρους, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Δηλαδή δεν είναι ιδιωτική, είναι δημόσια. Ο καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου κ. Τρωϊάνος γράφει ότι οι μονές του Αγίου Όρους ασκούν δημόσια εξουσία. Είναι σαν να λέτε γιατί το τάδε Υπουργείο ή ο τάδε Δήμος έχει τόσο μεγάλη περιουσία; Οι Μονές δεν ανήκουν στους μοναχούς, αλλά στους πιστούς, στο λαό. Η Μονή Βατοπαιδίου υπάρχει εδώ και 1600 χρόνια, αποτελεί ιδιωτικό κτήμα κάποιου μοναχού; Με την περιουσία της Μονής εξασφαλίζεται η διαβίωση των μοναχών, η φιλοξενία των προσκυνητών, η αναστήλωση των κτιρίων, η συντήρηση των κειμηλίων, αλλά και παρέχεται η δυνατότητα κοινωφελούς, ιεραποστολικού και φιλανθρωπικού έργου. Νομίζω ότι δεν έχετε καταλάβει το μέγεθος της Μονής Βατοπαιδίου. Όταν μιλάμε για Βατοπαίδι εννοούμε μία ολόκληρη πολιτεία, 35.000 τετραγωνικά μέτρα είναι μόνο το μοναστήρι, άλλα 40.000 τετρ. μέτρα τα εξαρτήματα της Μονής (δηλ. τα κελλιά, η σκήτη του Αγίου Ανδρέα, η σκήτη του Αγίου Δημητρίου) συνολικά 75.000 τετρ. μέτρα, με 110 μοναχούς, 150 εργάτες, 100 περίπου προσκυνητές την ημέρα. Αν μία οικογένεια με 4 άτομα θέλει ας υποθέσουμε 40 ευρώ την ημέρα, το Βατοπαίδι θέλει 3.500 ευρώ. Δεν νομίζω ότι τίθεται ζήτημα φτώχειας ή ανεργίας. Αν υπολογίσουμε πόσα χρήματα συγκεντρώνονται για ένα μόνο βράδυ στα κέντρα διασκεδάσεως που πηγαίνει ο Νεοέλληνας θα δούμε ότι το ποσό αυτό υπερέχει κατά πολύ το χαρτοφυλάκιο της Μονής Βατοπαιδίου. Δεν είναι αυτό σκάνδαλο για τον Νεοέλληνα;

6. Τι σας λένε οι πιστοί της Εκκλησίας για τις ενέργειες του πατέρα Εφραίμ;

Όσοι είναι πραγματικά πιστοί της Εκκλησίας δεν έχουν σκανδαλισθεί από τις ενέργειες του π. Εφραίμ, μάλιστα πολλοί από αυτούς έχουν τονωθεί στην πίστη τους, γιατί καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για έναν πόλεμο κατά της Εκκλησίας. Τώρα οι υπόλοιποι, είναι άλλο θέμα. Ο πολύς λαός παρασύρεται πολύ εύκολα από τα ΜΜΕ και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

7. Γιατί πιστεύετε ότι τα Μ.Μ.Ε. βάλλουν κατά του Εφραίμ; Τι έχουν να κερδίσουν;

Συνεχίζεται…