Η Φινανσιαλ Ταιμς και το Χαρβαρντ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ την Ελλάδα
23 Δεκεμβρίου 2008
Ο γνωστος καθηγητης οικονομικης ιστοριας Niall Ferguson του πανεπιστημιου Χαρβαντ εχει ενα πολυ ενδιαφερον αρθρο στους Φινανσιαλ Ταιμς σημερα. Το αρθρο συζητα το βαθος της παγκοσμιας οικονομικης κρισης και προτεινει καποιες ιδεες για την εξοδο απο την κριση. Μεχρι εκει ολα καλα.
[Για την παγκοσμια οικονομικη κριση θα γραψω αλλη στιγμη επειδη εχω να γραψω πολλα]
Αυτο που σημειωνω για την ωρα ειναι τι γραφει ο Ferguson για την Ελλαδα. Λεει οτι η παγκοσμια οικονομικη κριση θα φερει ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ και ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ανακαταταξεις σε ολο τον πλανητη. Αυτες οι ανακαταταξεις εχουν αρχισει ΗΔΗ και παραδειγματα ειναι οι Ελλαδα και η Ταυλανδη, χωρες με ΑΔΥΝΑΜΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ (το συγκεκριμενο τμημα του αρθρου παρατιθεται παρακατω στα Αγγλικα).
Τα σχολια μου- κ. Ferguson και Χαρβαρντ ντροπη!- πως επιστημονικα συμπεραινει κανεις οτι η κυβερνηση στην Ελλαδα ειναι αδυναμη και τι σημαινει αυτο? Μηπως ειναι… περισσοτερο μυθος, ή χειροτερα ποθος, παρα αναλυση?- πως ειναι δυνατο να εξομοιωνεται η Μητερα της Δημοκρατιας Ελλαδα με μια χωρα οπως το Βασιλειο της Ταυλανδης(επισημη ονομασια) με συνταγματικη μοναρχια, με τεραστια πολιτικη ασταθεια, στρατιωτικα πραξικοπηματα με πιο προσφατο το 2006 (!) και ενα πρωην ηγετη που καταζητειται για διαφθορα? Πως ενας σοβαρος ακαδημαικος κανει τετοιο ατοπημα σε μια απο τις πιο σημαντικες παγμοσμιες εφημεριδες οπως η Φαινανσιαλ Ταιμς. Πως η εφημεριδα δημοσιευει τετοιο χαμηλου επιπεδου σχολιασμο?- Γιατι δε λεει η εφημεριδα ποιες ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ανακαταταξεις βλεπει για την Ελλαδα να τις μαθουμε και εμεις που τις αγνοουμε?- Τελος, θα ειναι η αντιδραση της Ελληνικης κυβερνησης, του Ελληνικου πολιτικου κοσμου και των Ελληνων αμεση και δυναμικη σε τετοια ατοπηματα?Δεν εχει αρκετα διασυρθει το ονομα μας σε ολο τον κοσμο τις τελευταιες δεκα μερες? θα συζητηθει επιτελους στα ελληνικα ΜΜΕ αυτη η αρνητικοτατη διασταση του θεματος για την ελλαδα, και θα μιλησουν οι Ελληνες καθηγητες γι’αυτο στους μαθητες τους? Η μηπως περιμενω πολλα?
Quote:”It is all but inevitable that we shall see serious political and geopolitical upheavals in 2009, as the recession takes its toll on weak governments (Thailand and Greece are already reeling) and raises the stakes in inter-state rivalries (India-Pakistan).” Niall Ferguson, Financial Times, Dec 18, 2008