Κατάθεση Ευάγγελου Μπασιάκου στην Εξεταστική για Βατοπαίδι
5 Δεκεμβρίου 2008
«Αν δεν υπήρχε η κυριότητα της Μονής επί της Βισθωνίδας, αναγνωρισμένη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003, δεν θα υπήρχε θέμα ανταλλαγών.
Οι ανταλλαγές έγιναν με ευθύνη της ΚΕΔ, κατά τα προβλεπόμενα από υπουργικές αποφάσεις του Απόστολου Φωτιάδη, ύστερα από ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με θεσμικό ρόλο, συνταγματικά εξασφαλισμένο επί ΠΑΣΟΚ».
Τα παραπάνω αποτέλεσαν τον πυρήνα της κατάθεσης του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Μπασιάκου, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.
Υφυπουργός στην πρώτη κυβέρνηση της ΝΔ το 2004, ο κος Μπασιάκος καθίσταται ενήμερος του προβλήματος της… ενδεχόμενης έξωσης αγροτών και αλιέων από την περιοχή της Βισθωνίδας, από τον συνάδελφό του Αλέξανδρο Κοντό και βρίσκει το πρόβλημα μπροστά του, όταν τον Νοέμβριο του 2004, καθίσταται ο ίδιος υπουργός.
Τότε δέχθηκε και τηλεφώνημα από τον Θ. Ρουσόπουλο, ο οποίος του σύστησε να ακροασθεί φορείς της Ξάνθης, προκειμένου να γίνει κοινωνός της αγωνίας τους.
«Κάποια στιγμή αργότερα, τον ενημέρωσα ότι συνήντησα φορείς και ξέρω το θέμα» ανέφερε ο μάρτυς.
«Άλλωστε, έχω ενημερώσει κατά καιρούς και άλλους αρμόδιους υπουργούς για διάφορα θέματα που τους ενδιαφέρουν» συμπλήρωσε.
«Ο ηγούμενος Εφραίμ, είχε πάει στην κα Μαντέλη και τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου μας, τον κο Μπότσιο, τον Ιούλιο του 2004, πολύ πριν έχω εγώ ευθύνη του υπουργείου.
Όταν ανέλαβα εγώ, μίλησα με τον κο Δούκα για το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης, αλλά εκείνος απάντησε πως δεν υπάρχει δυνατότητα δαπάνης.
Ζήτησα λοιπόν απ’ τον κο Μπότσιο, να φτιάξει ένα σχέδιο ερωτήματος προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για το αν υπάρχει δυνατότητα ανταλλαγής.
Στην απάντηση, το ΝΣΚ, ομόφωνα αναγνώρισε τη δυνατότητα αυτή και έκρινε ταυτόχρονα, ότι “ουδέν όργανο του Δημοσίου δικαιούται να αμφισβητήσει την κυριότητα της Ιεράς Μονής έναντι του Δημοσίου επί των εκτάσεων αυτών”.
Ποιος υπουργός θα αμφισβητήσει μια ομόφωνη γνωμοδότηση με τόσο κατηγορηματική διατύπωση; Το είπαν και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, πως οι ομόφωνες αποφάσεις δεν μπορούν να απορριφθούν άνευ δικαιολογίας».
Προκρίνεται λοιπόν η λύση των ανταλλαγών.
Υπεύθυνη γι’ αυτές, είναι η ΚΕΔ, που υπάγεται στο υπουργείο των Οικονομικών.
Η πρώτη απόφαση είναι δική του – μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε «φάντασμα», καθώς αρκετές υπηρεσίες (και η δικηγόρος των ακτημόνων της Νέας Ραιδεστού»), έχουν δηλώσει πως το περιεχόμενό της, δεν τους γνωστοποιήθηκε.
«Ο νόμος δεν προβλέπει τη δημοσίευση της απόφασης.
Τσιφλίκι μου είναι το ΦΕΚ να δημοσιεύω ό,τι θέλω;» ανέφερε ο κος Μπασιάκος.
«Από μένα, δεν ζήτησε κανείς την απόφαση, ούτε είναι αρμοδιότητα του υπουργού να δίνει αντίγραφα εγγράφων.
Αν κάποιος έχει εισαγγελική εντολή να πάρει μια απόφαση και δεν του την δίνουν, τι να κάνω εγώ; Υπάρχουν υπηρεσίες – η Πολιτικής Γης, η ΚΕΔ, οι Νομαρχίες.
Ξέρω πώς κάθε υπηρεσία κάνει διακίνηση εγγράφων;» Δεν δόθηκε, ούτε ως απάντηση σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 2007.
«Η ερώτηση κατατέθηκε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.
Νόμιζα πως οι υπηρεσίες είχαν απαντήσει όπως απάντησαν και σε ερώτηση του ΚΚΕ».
Οι ανταλλαγές προωθούνται από την ΚΕΔ που είναι αρμόδια, ενώ στη συνέχεια, για την ανταλλαγή της λίμνης, χρειάζεται και η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με τον Π. Δούκα.
Ο ίδιος, όπως είπε, δεν είχε γνώση, ούτε ευθύνη των ακινήτων που αντηλλάγησαν.
«Ανέθεσα στην ΚΕΔ να το κάνει αυτό.
Νομίζετε ότι κοιμόμουν και ξυπνούσα με το πώς προχωρεί η ΚΕΔ;».
Αρμόδια για την συνεννόηση με την ΚΕΔ, ήταν η Διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου του, Σταματίνα Μαντέλη.
Κατηγορήθηκε πως είχε προκρίνει τα «φιλέτα» της Θεσσαλονίκης, για να προωθηθούνε στη Μονή.
«Η κα Μαντέλη υπαγόταν στον υφυπουργό κο Κοντό.
Δεν ήταν υπό την εποπτεία μου.
Αν ήταν υπό την εποπτεία μου, δεν υπήρχε περίπτωση να μην είχα επικοινωνία μαζί της» ανέφερε.
Σε κάθε δε, περίπτωση «Για τα ακίνητα, δεν είχα αρμοδιότητα – δεν ξέρω.
Αν η ανταλλαγή, δεν πρέπει ισχύει για τα «φιλέτα», ας προβούμε σε αλλαγή διαδικασίας – και ας μας πει και το ΠΑΣΟΚ, ότι κακώς επέτρεπαν οι υπουργικές του αποφάσεις, τέτοιες ανταλλαγές».
Στο ερώτημα, γιατί δεν παρενέβη στον Π. Δούκα, να αναστείλει την υπουργική του απόφαση που αναγνώριζε τις αξιώσεις της Μονής, ο μάρτυρας απάντησε: «Εδώ δεν ενδιαφέρθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, από το 2005 μέχρι τον Ιούλιο του 2007 και θα έμπαινα εγώ σε αρμοδιότητα άλλου υπουργού;» «Κανένα φυσικό πρόσωπο, κανείς άνθρωπος όσο ήμουν υπουργός, δεν μου εξέφρασε την παραμικρή επιφύλαξη, ούτε για την υπουργική μου απόφαση, είτε για την κοινή απόφαση με τον Π. Δούκα, ούτε για τις ανταλλαγές, τις αποτιμήσεις, ούτε για τίποτα, όσο μπορώ να θυμηθώ.
Ἀρα, με ποιο έναυσμα εγώ να φανταστώ με επιφοίτηση, ότι υπάρχει πρόβλημα;» αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο κος Μπασιάκος.
Πηγή: http://www.express.gr/news/politics/105986oz_20081203105986.php3